Filmtrivia Nr. 4 – Halloweenspecial

Oktober är snart slut och Halloween står för dörren, alla skräckfantasters högtid! Vi som ligger runt 30-strecket kanske känner oss för gamla för att knacka dörr och tigga godis, men en välgjord, isande skräckfilm sitter aldrig fel. För att få upp stämningen bjuder vi på några fakta om sju av våra favoriter inom genren. Så släck alla lampor, tänd ett par ljus, och håll en vän i handen så sätter vi igång.

  • Blair Witch Project är den mest framgångsrika found footage-filmen någonsin, men man kan undra om skådespelarna tyckte det var värt det. Under de åtta dagar som filmen spelades in utsattes de för alla möjliga strapatser. De gick vilse, de skrämdes om nätterna och gavs för lite att äta, med förhoppningen att de skulle bli osams. Alla repliker i filmen är vad som kom naturligt i stunden, alla skräckslagna reaktioner är mer eller mindre äkta. Men de överlevde ju i alla fall, det är ju alltid något.
  • En av de mest älskade skräckfilmerna någonsin är Terror på Elm Street, men få vet att den är löst baserad på verkliga händelser. Wes Craven blev inspirerad av hur tre kambodjanska män, flyktingar från Pol Pots skräckvälde, dog knall och fall direkt efter att ha vaknat skrikande ur sömnen. Fenomenet kallas ”sudden unexpected nocturnal death syndrome”, och även om forskning ännu inte lyckats koppla ihop det hela med just mardrömmar, blir Freddie Krueger mycket mer otäck med denna vetskap i bakhuvudet. Vem vet, det som jagar dig i drömmen är kanske verkligare än du tror…
  • Det är så pass bra gjort att man måste titta noga för att märka det, men i Låt Den Rätte Komma In är Lina Leanderssons röst överdubbad. Leandersson spelar vampyren Eli, som i själva verket inte alls är en flicka utan en kastrerad pojke. Skådespelerskans röst visade sig vara alldeles för ljus och flickaktig för att porträttera detta, så i filmen är det istället den då trettonåriga Elif Ceylans röst som hörs.
  • I filmen Sinister skulle den onda varelsen Bughuul egentligen se helt annorlunda ut. Verkligen helt annorlunda. Enligt den ena manusförfattaren, Robert Cargill, var det från början tänkt att Bughuul skulle likna Johnny Depps version av Willy Wonka. Man kom fram till att detta inte skulle vara tillräckligt skrämmande och skrotade den idén hyfsat snart. Jag tycker dock att Willy Wonka som barnätande demon låter precis hur läskigt som helst.
  • Sjätte Sinnet är den skräckfilm som dragit in mest pengar. 293.5 miljoner dollar är ingen struntsumma direkt. Utöver ekonomisk framgång nominerades filmen till sex Oscars, bland annat för bästa film och bästa regi. Det kan kännas väldans avlägset idag att M. Night Shyamalan ansågs vara en av Hollywoods bästa regissörer, men så var det alltså.
  • Danny Boyles zombiefilm 28 Dagar Senare var inte helt lätt att spela in. Att få en stad som London att verka öde är ingen barnlek, eftersom zombieapokalypsen faktiskt inte hänt på riktigt (inte än i alla fall). För scenen på den tomma motorvägen fick man hjälp av polisen att stoppa trafiken, men trots att tio kameror användes lyckades man bara få ihop cirka en minut av användbar film. En väldigt väl använd minut!
  • Minns ni scenen i Exorcisten när Regan (Linda Blair) projektilspyr rakt i ansiktet på Father Karras (Jason Miller)? Den spyan kom helt fel… Egentligen skulle den hamnat på skådespelarens bröst, men något blev knas med den anordning som sprutade klägget, och istället hamnade alltihop rätt i plytet på en förvånad Jason Miller. Hans chockade och äcklade reaktion är alltså äkta, och han har senare erkänt att misstaget gjorde honom rejält sur.

Lämna en kommentar