The Swedish Theory of Love

Titel The Swedish Theory of Love (2015)
Regi
Skådespelare
Genre
Längd 90min
Åldersgräns
IMDb IMDb
Synopsis

I februari 1972 samlades en grupp svenska politiker för att tillsammans skapa en ny framtidsvision. Med drivkraften att utmana traditionella samhällsstrukturer som motiv utformades ett nytt mål: deras bild var ett samhälle av autonoma individer. Ett manifest skrevs, där det fastslogs att ingen medborgare ska vara beroende av en annan. Fyrtio år senare är Sverige världens ensammaste land. Vi toppar den internationella statistiken både vad gäller människor som lever och människor som dör ensamstående. The Swedish Theory of Love ämnar att föra den skandinaviska perfektionens sprickor och brister till ytan, för att närmare granska baksidan av vårt moderna leverne.

Recension

På sjuttiotalet genomfördes en historisk politisk reform i Sverige, med syfte att göra oss så oberoende av varandra som möjligt. Varje individ skulle kunna stå på egna ben, trygg med hjälp av samhället snarare än släkt och vänner. Idag är vi mer självständiga än någonsin, men har vi också blivit snudd på sjukligt ensamma? Erik Gandini undersöker i sin dokumentär individualismens baksidor, och han gör det med rejält tvära kast.

Under dokumentärens gång får vi träffa allt ifrån människor som arbetar med att ta hand om ensamma avlidnas tillgångar, till närhetstörstande hippies som torrjuckar mot varandra i skogen. Från singelkvinnor som skaffar barn på egen hand, till läkaren som flyr det emotionellt kalla Sverige för Etiopien, där han skruvar ihop frakturer med en skruvdragare från Clas Ohlson.

Det är spretigt, det är märkligt, det är unikt.

Den som argumenterar för att The Swedish Theory of Love är vinklad har absolut rätt. Gandini har en klar slutsats han vill komma fram till, oavsett om den egentligen stämmer eller inte, och det kan man såklart störa sig på. Men då har man inte riktigt förstått syftet.
Snarare än en dokumentär bör filmen ses som en allmän betraktelse, ett försiktigt förslag om att vår tillvaro kanske inte är så perfekt som vi tror. Att vår självständighet, som vi är så stolta över, som vi ser som en förutsättning för både jämlikhet och jämställdhet, kan föra med sig nackdelar. Det svider.

Den uppmärksamme läsaren undrar säkert vad läkaren med skruvdragaren har med den svenska ensamheten att göra. Faktum är att filmen genomgående har problem med att hålla sig relevant, det snöas in på många underliga sidospår. Men när den lyckas hålla sig till saken lyfts många viktiga poänger fram. Nyskapande funderingar om varför vi mår som vi gör, tänker som vi tänker, och inte minst om varför vi har växande problem med främlingsfientlighet. Filmen vänder sig till precis alla, inte bara de redan frälsta, och uppmanar till diskussion och dialog istället för att skriva någon på näsan.

Jag lämnar biofåtöljen förvirrad. Förvirrad runt de val jag gör, den människa jag är, det liv jag lever. Det håller inte i sig så länge, filmen har inte förändrat min tillvaro för alltid, men den har helt klart gjort mig desorienterad för stunden. I en dryg timme har jag sett svensken som ett underligt djur på zoo, beteenden och värderingar som brukar kännas fullkomligt självklara har verkat lika knasiga som en schimpans bajskastande. Det är obekvämt att få sin världsbild så ifrågasatt – men himla nyttigt.

© 2015 Fasad. All Rights Reserved.

Betyg
1 2 3 4 5 Inte bra Knappt godkänt Bra Mycket bra Mästerverk
Användarbetyg
Vilket betyg sätter du?
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (5 röster, genomsnitt: 3,60 av 5)
Loading...

Lämna en kommentar