The Theory of Everything

Titel The Theory of Everything (2014)
Regi
Skådespelare , , ,
Genre //
Längd 123min
Åldersgräns
IMDb IMDb
Synopsis

Den friske och aktive unge Stephen får en förkrossande diagnos som 21-åring, då han precis har träffat och blivit kär i Jane Wilde (Felicity Jones) - en studiekamrat vid Cambridge. Med Jane outtröttligt kämpande vid hans sida inleder Stephen sitt stora vetenskapliga arbete för att studera det som han nu har så lite av – tid. Tillsammans övervinner de omöjliga odds och åstadkommer mer än någon hade kunnat drömma om.

Recension

Man kan nog fråga vem som helst om de vet vem Stephen Hawking är och i princip alla vet åtminstone att det är en ytterst smart kille och som sitter i rullstol. Visst finns det även dem så som vet att han har doktorerat i Kosmologi och så vidare, men oavsett så vet i alla fall de flesta vem det är, vilket både kan vara lurigt när det är dags att göra en ”Biopic” som det så fint heter på andra sidan Atlanten, men samtidigt var drivkraften bakom då det finns ett stort intresse från allmänheten att ta del av detta häpnadsväckande liv.

Det som direkt slår mig är dels Eddie Redmaynes insats och tolkning av Stephen Hawking, men på något lustigt sätt så blir det svårt att föreställa sig att det är Stephen Hawking jag ser, eftersom jag personligen inte har någon referens från tiden innan han förlamades, till exempel att han faktiskt är en engelsman och när han han väl kunde prata så gjorde han det ju självfallet med en engelsk accent och inte med den amerikanska syntetiska röst som han har idag och som har kommit och bli det man förknippar honom med. Och eftersom han är förlamad så har man heller inte fått sett hur hans kroppsspråk såg ut en gång i tiden, vilket i sig gör att det känns svårt att identifiera karaktären med den Dr. Hawking man ”känner” till idag. Om man återgår till Redmaynes insats så förstår jag varför han fick Oscarsstatyetten, allt annat skulle bara vara fel och ytterst pinsamt för juryn.

Det som är en liten nackdel med hans briljant insats är att i princip allt och alla kommer i skymundan när han verkligen ger allt för att göra en trovärdig roll. Dock skulle jag vilja ta och lyfta fram fotot som är så fruktansvärt vackert i början av filmen att jag skulle vilja dra direkt och vandra runt på inspelningsplatsen, och längre fram i filmen vart eftersom det blir allt mer allvarligt så anpassas gradingen till stämningen och man känner hur allvaret växer i takt med att Hawking blir mer och mer sjuk.

© 2014 Universal Studios. All Rights Reserved.

Betyg
1 2 3 4 5 Inte bra Knappt godkänt Bra Mycket bra Mästerverk
Användarbetyg
Vilket betyg sätter du?
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (Bli först med att betygsätta)
Loading...

Lämna en kommentar