Zootropolis

Titel Zootropolis (Zootopia) (2016)
Regi , ,
Skådespelare , , , , ,
Genre //
Längd 108min
Åldersgräns
IMDb IMDb
Synopsis

Från Walt Disney Animation Studios kommer ett filmäventyr som utspelar sig i den moderna däggdjursmetropolen Zootropolis. Poliskonstapel Judy Hopps, den första kaninen i Zootropolis poliskår, är beredd att göra vad som krävs för att visa framfötterna och lösa sitt första fall – även om det innebär att hon måste samarbeta med den snabbpratande och luriga räven Nick Wilde för att lyckas. Missa inte detta vilda, varma och fartfyllda äventyr som tar dig ännu längre in i Zootropolis fantastiska värld. Det här är roligt för alla storlekar och arter!

Recension

Det börjar bli svårt att recensera Disney-filmer nu/snart. Det blir tjatigt med alla lovord och de gör ju inget annat än släpper dundermysiga filmer i sann Disneyanda…

Zootropolis är såklart inget undantag. Det som kanske skiljer den lite från en del andra titlar är att det är mindre spela på känslor och mer ett väldigt tydligt budskap. Självklart framkallar filmen en del olika känslor hos tittarna, men det finns ingen sådan där supersorglig scen som gör att man sitter där i soffan och snyftar och får skylla på plötsligt grus i ögat och inte heller en sådan där läskig scen som gör att man tvekar över hur unga barn som skulle våga se filmen.

Detta är inget negativt i sig, snarare tvärtom, det känns mer flytande och mindre ”hoppigt” från en extrem till en annan. Som sagt är det snarare ett starkt budskap som lyser igenom denna gång, ett budskap som kanske behövs allt för väl idag, tyvärr. Jag sitter just nu och funderar på om Disney har planerat detta nästintill politiska drag eller om det bara föll sig väl, alternativt att det är jag som tolkar in för mycket utefter vad som händer runtomkring. I vilket fall som helst är jag helt för att lära våra barn grundläggande värderingar som att inte döma folk på grund av deras bakgrund, och att gömma in det i en rolig film med sjukt snygga miljöer och animeringar – vad kan gå fel liksom?

En annan sak Disney alltid gjort bra är att diskret väva in sina andra filmer någonstans. Till exempel kunde vi redan i Big Hero 6 ses en filmposter för just Zootropolis. Återigen är Zootropolis inget undantag, även om det just denna gång inte är så diskret och dolt som det gärna är annars.

Sist men inte minst älskar jag detljrikedomen och hur genomtänkt filmen känns. Företag, namn, låtval osv är kluriga ordlekar från befintliga personer, företag eller artister. Dock vet jag inte hur snyggt detta fungerar på svenska, men på engelska vimlar det av dem.

© Disney

Betyg
1 2 3 4 5 Inte bra Knappt godkänt Bra Mycket bra Mästerverk
Användarbetyg
Vilket betyg sätter du?
1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (Bli först med att betygsätta)
Loading...
Isabelle Hagström
signatur

"Du är en tvär och bitter liten man. Jag tycker synd om dig." Läs mer om och med Isabelle Hagström på MrFim →

Lämna en kommentar